Prof. George Vithoulkas

 

George Vithoulkas je grčki profesor homeopatske medicine koji je prepoznat u cijelom svijetu kao osoba koja je ponovno znanstveno utemeljila homeopatiju u 20. stoljeću.

Postavio je znanstvene standarde o teoriji i praksi homeopatije, obučio tisuće homeopata i liječnika te mnoge najpoznatije svjetske homeopate.

U prestižnoj enciklopediji „Papyros Larousse-Britannica“, u jednom od članaka je prikazan kao „vodeći homeopat, jedan od najpoznatijih reformatora homeopatije tijekom dvadesetog stoljeća, čovjek koji je homeopatiji prenio nove ideje na znanstvenoj osnovi”.

Njegov se rad spominje i u „Who’s Who in the World“, (18. izdanje, str. 2293), a ime spominje i na internetskoj stranici Better World Heroes, kao jedna od osoba čiji je rad utjecao na čovječanstvo ili mu na nekin način pomogao. http://www.betterworldheroes.com/

AKADEMSKA PRIZNANJA

George Vithoulkas je, između ostalog, počasni profesor na Sveučilištu Aegean, Grčka, počasni profesor na Medicinskom fakultetu u Moskvi (Akademiji medicinskih znanosti), počasni profesor na Državnom medicinskom fakultetu u Čuvaškoj (Rusija), počasni profesor na Medicinskom fakultetu u Kievu, počasni profesor na Medicinskom institutu komplementarne i alternativne medicine Dnipro (Ukrajina), profesor suradnik na Medicinskom fakultetu u Nizozemskoj  (2001.-2004.),  a počasni doktorat je primio od Medicinskog i farmaceutskog fakulteta „Dr. Viktor Babes” u Timisoari (Rumunjska) i Medicinskog i farmaceutskog fakulteta Iuliu Hatieganu Sveučilišta u Cluj-Napoci (Rumunjska).

On je isto tako viši pridruženi član Kraljevskog društva za medicinu u Ujedinjenoj Kraljevini.

 

MEĐUNARODNA PRIZNANJA

1996. dobio je nagradu  Right Livelihood Award – poznatu i kao Alternativna Nobelova nagrada – (www.rightlivelihood.org) „… za njegov izvanredan doprinos oživljavanju znanja iz homeopatije i obuci homeopata prema najvišim standardima”. Ujedinjeni narodi (Razvojni forum) smatraju ovu nagradu „jednom od najprestižnijih svjetskih nagrada”.

Godine 2000. Georgeu Vithoulkasu dodijeljena je zlatna medalja Republike Mađarske, od predsjednika Arpada Goncza, za njegov doprinos homeopatskoj medicini.

Iste godine Ministar zdravstva u Indiji dodijelio mu je zlatnu medalju kao „Homeopatu tisućljeća”.

Godine 2012. dobio je počasnu nagradu nazvanu prema P.I. Shupyk Nacionalne medicinske akademije za poslijediplomsko obrazovanje u Ukrajini (George Vithoulkas – počasni profesor i ugledan učitelj).

MEĐUNARODNE I EUROPSKE ORGANIZACIJE

1980. godine Georgea Vithoulkasa pozvala je Svjetska zdravstvena organizacija da napiše prvi članak o homeopatiji za knjigu „Tradicionalna medicina“ koju je objavio WHO, kao i glavni članak za okrugli stol za WHO-ov znanstveni časopis World Health Forum.

Godine 1996. pozvao ga je Europski parlament da objasni položaj homeopatije, a nakon njegove prezentacije Europski parlament pozitivno je glasovao za homeopatiju.

Vijeće Europe je 11. lipnja 1999. zatražilo od Georgea Vithoulkasa da napravi dnevnu prezentaciju o homeopatskoj medicini (kao dio njihove procjene alternativnih terapijskih metoda) pred Odborom za socijalnu, zdravstvenu i obiteljsku politiku. U tekstu koji je objavljen nakon toga spominje se njegov primitak Alternativne Nobelove nagrade i upućuje na njegovu kategorizaciju različitih alternativnih metoda.

U 2008. prof. George Vithoulkas pozvan je kao počasni govornik da izrazi svoje stavove o homeopatiji u uvodnom govoru na „2. svjetskom kongresu o kontroverzama u neurologiji (CONy)”. U svom je govoru pod nazivom „Je li homeopatija znanost?“ George Vithoulkas izvijestio o impresivnom razvoju homeopatije tijekom posljednjih petnaest godina.

Opisao je osnovna načela homeopatije i naglasio da kliničko iskustvo tisuća homeopata širom svijeta u pogledu liječenja kroničnih bolesti dovodi do zaključka da se homeopatija može uvrstiti u „dokazanu medicinu”.